Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2007

MAIL ART, Η ΤΕΧΝΗ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΟ ΡΕΥΜΑΤο mail art είναι βασικά μία ταξιδιωτική τέχνη έξω από το δίκτυο, το mail art είναι μία σκιά, ένα φάντασμα…
Gianni Broi, ιταλός mail artist.

Και το ταχυδρομείο και η τέχνη είναι τρόποι προσέγγισης.
Carl Andre, αμερικάνος mail artist.

  • Ένας ιστός που απλώνεται αθόρυβα προς όλες τις κατευθύνσεις καθοδηγούμενος από άτομα, λειτουργεί μεθοδικά, διευρύνοντας τα πεδία δράσης του, χωρίς να γίνεται αντιληπτός στη δυναμική και την αποτελεσματικότητά του από το κύριο ρεύμα.
  • Μία ακόμη διαρροή του συστήματος και ένα τυχαίο δημιούργημα το οποίο διατηρεί τις αποσχιστικές του τάσεις, παρά τις προσπάθειες του συστήματος για ενσωμάτωση μέρους αυτού [βλέπε 01 και φανζίνς - φυλαχθείτε από τους συνδετικούς κρίκους].
  • Το mail-art δεν είναι παρά μια δομή ελεύθερης επικοινωνίας ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, ανοικτή για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Από το '60 και μετά έχουν γραφτεί εκατομμύρια γράμματα, έχουν χρησιμοποιηθεί άλλα τόσα γραμματόσημα - κάποιος είπε κάποτε ότι αν η τέχνη είναι ο μεγάλος αδελφός, το mail-art είναι ο μικρότερος και ζωηρότερος με μια μεγάλη γλώσσα από τα γραμματόσημα που έχει γλύψει στη ζωή του και έχουν σταλεί σε ανθρώπους τους οποίους ο αποστολέας δε γνωρίζει.. Το δίκτυο είναι ένας κόσμος πνευμάτων. Ένα σύμπαν χρωμάτων, φαντασιώσεων και φανταστικών περιηγήσεων. Χωρίς να γνωρίζεις τον παραλήπτη συνθέτεις τα κομμάτια του παζλ για να αποκτήσεις μια εικόνα του που συνεχώς αναιρείται γιατί τελικά το άτομο δεν είναι ποτέ έτσι όπως ακριβώς έχεις φανταστεί. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος εκτός κι αν ταξιδέψεις και συμπληρώσεις την εικόνα του με την προσωπική επαφή στην οποία η επικοινωνία παίρνει πλέον τις πραγματικές της διαστάσεις. Secrets are diamonds. Curiosity is harder.

Το mail-art αντιτίθεται στην φυσική επαφή για να αναπτύξει εκείνα τα χαρακτηριστικά της επικοινωνίας που δεν αναδεικνύονται με την φυσική επαφή, χωρίς να επιθυμεί να την υποσκελίσει. Όπου η προσωπική επαφή είναι αδύνατη λόγω γεωγραφικής απόστασης η επικοινωνία μέσω γραμμάτων έρχεται να την αναπληρώσει χωρίς να θεωρείται υποδεέστερη μορφή, έχοντας τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το δικό της κώδικα. Έτσι πολλές φορές εσύ ο ίδιος διαλέγεις ένα άλλο μονοπάτι, για να προσεγγίσες ανθρώπους, πιο μακρύ, αλλά και πιο γοητευτικό στο οποίο μπορεί να συναντήσεις τις πλέον απρόσμενες καταστάσεις.

Δε μπορεί να μιλήσει κανείς για ιστορία του mail-art παρά μόνο για "ανακοίνωση της έναρξής του" το 1962 από ένα τύπο με το όνομα Ray Johnson. Και τελικά ιστορία του mail-art δεν υπάρχει αφού με εξαίρεση κάποιες συγκεντρώσεις κατά καιρούς ατόμων που ασχολήθηκαν με αυτό, στο mail-art δε διακρίθηκαν άτομα γιατί το δίκτυο δεν είναι συγκεκριμένο και χιλιάδες άτομα το τροφοδοτούν με βάση όχι ένα γενικό συνολικό κατάλογο αλλά προσωπικές mailing lists. Αν μπορούσε κάποιος να τις συγκεντρώσει όλες αυτές, πράγμα αδύνατο, τότε ίσως και να μιλάγαμε για το σύνολο του mail-art. Αλλά λόγος οριοθέτησής του δεν υπάρχει. Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος τα πράγματα να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή και να κατακρεμνίζονται στις πραγματικές τους διαστάσεις. Το mail-art δεν είναι το ξερό άθροισμα των συστατικών του αλλά όλο και κάτι παραπάνω, το οποίο είναι και τελικά αυτό που μετρά. Χάρη σ' αυτό, το mail-art δεν ελέγχεται από κανέναν αφού για να ελέγξεις κάτι πρέπει να το κάνεις να χωρέσει μέσα σ' ένα θεωρητικό σχήμα.

Η λέξη mail- αντιστοιχεί στο μέσο της επικοινωνίας που επιλέχθηκε καθαρά από άποψη λειτουργικότητα και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τους Φουτουριστές (κατά καιρούς έχουν προταθεί και κάτι telephone-art και fax-art αλλά είναι λίγο πιο ακριβά απ' ότι πρέπει. Άσε που το τηλέφωνο το έχουν προλάβει άλλοι).

Όσον αφορά την λέξη art, συχνά δεν είναι σαφές το νόημά της. Το όλο πλέγμα επικοινωνίας που έγκειται στην ανταλλαγή πληροφοριών μέσω γραμμάτων αποτελεί ένα δίκτυο. Σε αντιστοιχία της σκέψης των Einsturzende Neubauten περί του τι είναι μουσική, τέχνη είναι κάθε είδους δημιουργία. Μπορείς να κάνεις τέχνη γράφοντας ένα απλό και όμορφο γράμμα ή συμμετέχοντας σ' ένα chainletter. Τότε μιλάμε για την "τέχνη του mail-art". Από την άλλη πλευρά, αν θεωρήσεις τέχνη την ανθρώπινη δραστηριότητα που απομονώνοντας ένα στοιχείο της ανθρώπινης ανάγκης (ανάλογα με τα κινήματα τέχνης και τις συνθήκες) θεωρείται εργαλείο για την ικανοποίηση του στοιχείου αυτού, τότε το mail-art δεν ανταποκρίνεται πλήρως στον ορισμό. Δίνοντας πρωτοκαθεδρία της έκφρασης στο στοιχείο της επικοινωνίας, τα σκίτσα, οι φωτογραφίες, οι ήχοι (μόνο αυτά δυστυχώς γίνεται να ταξιδέψουν με ταχυδρομείο) που κοινοποιούνται μέσω του δικτύου αποτελούν αντι-τέχνη που επιθυμεί να δώσει νέες διαστάσεις στο ωραίο, μεταβάλλοντας το περιεχόμενό του. Αυτό το αντι-ωραίο αποτυπώνει μεν ένα επιθυμητό ιδεώδες, από την άλλη όμως ο προσδιορισμός του τι είναι επιθυμητό είναι "κοινοτικός" μάλλον παρά κοινωνικός. Άλλος σκοπός δεν υπάρχει και το mail-art δεν αποτελεί μέσο για καμία επίτευξη.

Επιπλέον, οι δημιουργίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που δεν ανακατεύονται με την επίσημη τέχνη, τους σωλήνες και τις αυταπάτες της και βοηθούν τη δημιουργία να ανακτήσει όλα όσα χάνονται μέσα στα διάφορα κυκλώματα της καλλιτεχνικής υπεραξίας, της μυθοποίησης του δημιουργήματος απομονώνοντάς το από το δημιουργό και τις πράξεις του. Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες του παρελθόντος ή και του μέλλοντος για προώθηση του mail-art μέσα από επίσημους φορείς εκμετάλλευσης (γκαλερί και άλλες καπηλευτικές υπηρεσίες), εκεί όπου η αντιτέχνη επιθυμεί να γίνει τέχνη, προκαλούν καχυποψία. Το mail-art δε δημιουργεί ονόματα. Όποιος το χρησιμοποιεί για να προβληθεί βάζοντας το κεφάκι του και τα χέρια του μέσα στη μεγάλη καταπακτή που τα καταπίνει όλα και μετά ρεύεται ευχαριστημένη ας μη περιμένει να τον επαναφέρουν τα πόδια του στην αρχική του θέση. Εδώ εξάλλου έγκειται και η ουσία του underground. Είτε μιλάμε για το mail-art, είτε για όσα πηγάζουν και εμπνέονται από αυτό, φανζίνς και συγκροτήματα ισχύει το ένα και το αυτό, ανάγκη περιχαράκωσης αλλά όχι απομόνωσης. Το δίκτυο είναι ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει σ' αυτό τηρώντας το βασικό όρο-προϋπόθεση δηλ. την έλλειψη άλλων σκοπών και επιδιώξεων του στυλ "πώς να βγάλετε χοντρά λεφτά ξεκινώντας από το μηδέν". Η επαφή και οι συναντήσεις τύπου "χρυσής τομής" με χώρους που αναγνωρισμένα ανήκουν στο κύριο ρεύμα, είναι πιθανό να αποβούν καταστροφικές γιατί με αυτό που παρέχεται, ικανοποιεί το κύριο ρεύμα την ανάγκη του για πρωτοτυπία και νέες μόδες στο κυνήγι του χρήματος και της καθοδήγησης. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, με τις πολλαπλές προσπάθειες και εκεί που όλοι "πιστεύουν" ότι διευρύνεται το κοινό, το ακροατήριο ή οι αναγνώστες, το ζωάκι που κινείται υπογείως χάνει μέλη του σώματός του και αποδυναμώνεται.

Τα προβλήματα δημιουργούνται στις εισόδους και στις εξόδους του υπογείου χώρου. Όποιοι θέλουν να μπουν και να βγουν είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Το βασικό είναι να γνωρίζεις κάθε φορά με ποιον και με τι έχεις να κάνεις (χιλιοειπωμένο το παράδειγμα με τους Chumbawamba).
Αυτά περί χαράκωσης. Όσον αφορά την απομόνωση, το
mail-art, το δίκτυο ολόκληρο και όλες οι υπόλοιπες κινήσεις έχουν ανάγκη τροφοδότησης και εξέλιξης, ατόμων που θα χρησιμοποιήσουν την επινοητικότητά τους για να ανανεώσουν τον αέρα των "δωματίων" με νέες κινήσεις και με τη δημιουργία πραγματικών "καταστάσεων" αφήνοντας ότι σαπίζει στο φως ασχολούμενοι με αυτά τα οποία κανείς δεν έχει ανακαλύψει ακόμη.

Το mail-art συνεχίζει να έχει δυναμική παρουσία και να λειτουργεί χωρίς κανένα σκοπό. Η ύπαρξή του είναι ο ίδιος ο σκοπός του. Τη συνεχή τροφοδότηση που χρειάζεται δε θα του την προσφέρουν το 01 και κάθε μεσάζοντες αλλά τα ίδια τα άτομα που το υποστηρίζουν. Δεν έχει ανάγκη από διαφημίσεις σε περιοδικά και εφημερίδες. Η διεύρυνση γίνεται από τα δικά του έντυπα προσεγγίζοντας όλο και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που αγνοούν την ύπαρξή του ή την παρερμηνεύουν από άγνοια και έχουν ακόμη ανοιχτά μυαλά για να το υποστηρίξουν.

[Σημείωση x_skull: το άρθρο γράφτηκε το '95 όταν υπήρχε ακόμα το περιοδικό 01 και ήταν στις πρώτες δόξες του προσπαθώντας να διεισδύσει στο ελληνικό underground. Γρήγορα συνειδητοποίησαν οι αριστεροί εκδότες ότι το underground δεν αφήνει και τόσα πολλά φράγκα στα ταμεία τους.]

τίνα π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: